PoradnaVýpověď z nájmu

Výpověď z nájmu

Jak jsme pomohli – dotaz z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně výpovědi nájmu bytu. Jsem nájemce a již před rokem jsem majitele informovala, že je v bytě plíseň, které je opravdu hodně a je všude. Jelikož mám děti, které v tomto žít nemohou seznámila jsem ho s tím, že ihned, jak něco najdu, odcházím. Nyní se mi naskytla příležitost – mohu odejít klasicky přes výpověď a udat důvod plíseň v bytě a to i bez výpovědní doby 2 měsíců? Děkuji

Odpověď:

Dobrý den, Vaše nároky záleží zejména na rozsahu „vady“, která brání k užití bytu k ujednanému účelu – zde Vámi zmiňovaná plíseň. Bez bližší znalosti rozsahu plísně není možné se přesně vyjádřit k tomu, zda je na místě výpověď bez výpovědní doby, či zda by Vám spíše svědčilo právo na slevu z nájemného. Mám však za to, že pokud situace trvá již delší dobu a rozsah plísně je velký (uvádíte, že plíseň je všude a je jí hodně), pak máte právo vypovědět nájemní smlouvu bez výpovědní doby. Výpověď je nutné učinit v písemné podobě a řádně ji odůvodnit – nezapomeňte řádně označit pronajímatele, nájemce, nájemní smlouvu a předmět nájmu a zejména důvody, pro které výpověď podáváte, a to vč. detailního popisu celé věci – kdy a jak jste oznamovala pronajímateli existenci plísně, že nereagoval a vadu neodstranil, jaký má vliv na zdraví Vás a Vašich dětí apod. Výpověď následně doručte ideálně tzv. na dodejku, abyste měla přesné informace o okamžiku jejího doručení. Okamžikem doručení končí nájemní vztah.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články