NemovitostiDaň z prodeje nemovitosti novela zákona

Daň z prodeje nemovitosti novela zákona

Případ z právní poradny online

Dotaz:

Dobrý den, dne 28.1.2021 jsem uzavřel Kupní smlouvu, na základě jíž jsem prodal nemovitosti (zemědělskou půdu, kterou jsem získal na základě dědického řízení po zesnulé mamince, které proběhlo v roce 2012, tedy dříve, než před 5-ti lety). Získaný příjem z prodeje by podle zákona měl být osvobozen od daně. V lednu 2021 vešla platnost jakási novela zákona. Mohu se zeptat, je tento můj příjem stále osvobozen od daně? Jsem fyzická osoba, nepodnikám.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, od 1. 1. 2021 se skutečně mění osvobození od daně z příjmů při prodeji nemovitosti tak, že mezi nabytím a prodejem ve Vašem případě musí uplynout 10 let, aby byl tento příjem od daně osvobozen. Pokud tedy došlo k uzavření kupní smlouvy až nyní, jak uvádíte, bohužel budete muset příjem představující kupní cenu za nemovitosti zdanit v rámci řádného termínu pro přiznání daně z příjmu, tj. do konce března následujícího roku po prodeji.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články