NemovitostiVyúčtování služeb a vrácení kauce na byt

Vyúčtování služeb a vrácení kauce na byt

Vyúčtování služeb a vrácení kauce na byt. Jak postupovat v situaci, kdy máte podezření, že vyúčtování služeb zaslané pronajímatelem není správné? Přečtěte si případ z právní poradny a doporučení advokáta, jak v takové situaci postupovat.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý večer, přišlo mi vyúčtování služeb za byt, který jsem měla v podnájmu od ledna do září 2020. Pronajímatel v něm tvrdí, že jsme za těch 9 měsíců spotřebovali vodu za 30000, žádá doplacení 11000 a hodlá si nechat kauci na byt. Tabulka, kterou poslal nevypadá jako vyúčtování od dodavatele, ale spíš jako jejich jakési shrnutí. Mám 30 dní na zaplacení, nebo reklamování vyúčtování. Lze se nějak domáhat vyúčtování od dodavatele služby? Je lepší se obrátit na odbornou pomoc, nebo mám šanci záležitost vyřešit sama? Děkuji

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Dle občanského zákoníku byl pronajímatel povinen vrátit Vám kauci ke dni skončení nájmu a to včetně zákonného úroku, kterým se jistota úročí ode dne jejího složení. Pokud máte pochybnosti o vyúčtování služeb, můžete pronajímatele písemně vyzvat k dodání podkladů k vyúčtování služeb, kde by měly být uvedeny náklady na jednotlivé služby, způsob rozúčtování, jakým způsobem se stanovila výše záloh a jak bylo provedeno samotné vyúčtování.

Pokud by se Vám tyto podklady nezdály v pořádku, můžete podat do 30 dní od jejich doručení námitky, které musí pronajímatel opět do 30 dní vypořádat. Obracet se přímo na poskytovatele služby by Vám nepomohlo, neboť s ním nemáte uzavřený žádný právní vztah – ten je mezi dodavatelem a pronajímatelem. Pro efektivní obranu vůči pronajímatelovým požadavkům, případně pro vymáhání jeho povinností vůči Vám bych doporučil využít odborné pomoci. Mgr. Jan Vavřík, MBA

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Nebo si vyberte konkrétního advokáta na webu Verdikto.cz – největším vyhledávači advokátů v ČR.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články