NemovitostiVystěhování bez nájemní smlouvy - jak postupovat?

Vystěhování bez nájemní smlouvy – jak postupovat?

Vystěhování bez nájemní smlouvy. Jak postupovat v situaci, kdy má osoba trvalé bydliště v bytě, ale nemá uzavřenou nájemní smlouvu a není ochotna se vystěhovat? Přečtěte si případ z právní poradny a doporučení advokátky, jak v takové situaci postupovat.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vystěhování bez nájemní smlouvy. Co mi hrozí, když vystěhuji přítelkyni z mého domu. Nemá nájemní smlouvu, ale má tady trvalé bydliště. Asi to nemůžu udělat, aniž bych se nedopustil nějakého přestupku. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. V případě že je přítelkyně ve Vašem bytě přihlášena k trvalému pobytu, nesvědčí to o automaticky také tom, že má k bytu jakékoliv užívací právo, neboť trvalý pobyt má především evidenční charakter, což stanovuje zákon o evidenci obyvatel, který říká, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k přihlašovanému objektu ani k vlastníkovi nemovitosti. Pokud se proto jedná o osobu, která není společným nájemcem, můžete proti ní podat žalobu na vyklizení bytu. Pokud se následně vystěhovaná osoba neodhlásí z Vaší adresy jako místa trvalého pobytu sama, můžete tak učinit vy.

Prvním krokem je předžalobní upomínka s přiměřeným čase stanoveným pro vystěhování, následně je dalším krokem žaloba. V případě zaslání předžalobní upomínky ze strany advokáta je časté, že si druhá strana najde také právního zástupce a komunikace se tak usnadní a především je i druhá strana seznámena se svými případnými možnostmi ve sporu a je pravděpodobnější, že byt opustí. V případě zájmu Vám mohu v této věci vypracovat předžalobní upomínku a případný další postup se bude odvíjet od postoje Vaší přítelkyně. Výrazně však doporučuji nestěhovat „násilím“, to je i bez smlouvy nezákonné (mohlo by následovat v krajním případě trestní oznámení či žaloba na náhradu škody). Na závěr doplním, že v případě domácího násilí, kterého by se na Vás dopouštěla Vaše přítelkyně je možné zavolat policii a ta ji následně vykáže z nemovitosti.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Nebo si vyberte konkrétního advokáta na webu Verdikto.cz – největším vyhledávači advokátů v ČR.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články