NemovitostiVýpověď z nájmu. Má změna vlastníka vliv na nájemní vztah?

Výpověď z nájmu. Má změna vlastníka vliv na nájemní vztah?

Má změna vlastníka nemovitosti vliv na nájemní vztah? A jakým způsobem je možné zajistit výpověď z nájmu, pokud neexistuje písemná nájemní smlouva? Přečtěte si, jaký postup v takové situaci radí advokát v právní poradně Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěl bych koupit garáž, která je současným vlastníkem pronajatá jiné osobě. Jaká existuje možnost na ukončení nájmu po změně vlastníka. Pravděpodobně neexistuje písemná smlouva o pronájmu. Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Samotná změna vlastnictví garáže nemá vliv na nájemní vztah. Pokud by existovala nájemní smlouva, měla by rovněž obsahovat ustanovení, z jakého důvodu a s jakou výpovědní dobou lze smlouvu vypovědět. V první řadě bych Vám tedy doporučila prostudovat tuto smlouvu. Pokud smlouva není, tak zkuste od původního vlastníka zjistit, na čem se původní vlastník a nájemce dohodli, a to především ohledně doby nájmu a výpovědi (např. v e-mailové komunikaci apod.). Poté budou tyto doby platit. Pokud neexistuje žádná dohoda původního vlastníka a nájemce, tak je doba nájmu na dobu neurčitou a vypovědět nájem (výpověď z nájmu) je možné i bez udání důvodu s 3 měsíční výpovědní dobou. Každopádně bych Vám v této situaci nejprve doporučila, abyste si zkusil promluvit s původní vlastníkem, aby se domluvil s nájemcem na ukončením nájmu dohodou.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Pokud potřebujete posoudit výpověď z nájmu, využijte naše konkrétní právní služby, které naleznete na webu Verdikto.cz. Cena za posouzení a pomoc při ukončení nájmu se pohybuje od 1 500 Kč.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto. Pokud řešíte situaci ohledně kauce na byt, můžete si přečíst článek zde, případně jak postupovat pokud vám pronajímatel odmítá vrátit kauci zde.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články