PoradnaVýpověď z nájmu a předání bytu před skončením doby nájmu

Výpověď z nájmu a předání bytu před skončením doby nájmu

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, pronajímám byt a naskytla se mi příležitost odjet za prací do Německa. Oznámil jsem to pronajímateli a následně poslal výpověď z nájmu. Výpovědní lhůta byla sjednaná na 2 měsíce. Pronajímateli jsem však vrátil klíče od bytu s tím, že zaplatím do konce výpovědní lhůty (do 31.3.2021). Bohužel se ze zdravotních důvodů musím vrátit do ČR. Mohl bych se vrátit do pronajímaného bytu do konce výpovědní lhůty? Majitel vrátit klíče odmítá.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, dle § 2292 občanského zákoníku má: „nájemce odevzdat byt pronajímateli v den, kdy nájem končí. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání.“ Z uvedeného vyplývá, že jste měl dle občanského zákoníku odevzdat byt až 31.3.2021. V okamžiku, když jste se s pronajímatelem dohodl na dřívějším předání, jste pronajímateli odevzdal klíče, umožnil mu neomezený přístup do bytu a především jste dovolil pronajímateli byt užívat. Na základě výše uvedeného se domnívám, že pronajímatel již není povinen Vám dát byt znovu k dispozici, když ho již mohl začít sám užívat či ho například začít opravovat.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

6 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den jsme nájemci bytů a nájemní smlouva nám konci 30.4 a my chceme ukoncit nájemní smlouvu z pronajímatelem protože je v bytě závada plíseň a pronajímatel byl informován už 3mesice a stále stím nic nedělá kvůli tomu chce se přestěhovat a nevíme jestli máme nárok dát výpověď pronajímateli dříve než nám skončí nájemní smlouva děkuji moc za radu

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. V případě, že jste pronajímatele o závadách bytu (plísni) informovali a v dostatečné lhůtě pronajímatel vadu neodstranil, máte právo nájem vypovědět i před skončením doby nájmu (tedy k 30.4.). Pro přesný postup ve věci prosím popište Vaši situaci do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát Vaši situaci posoudí a doporučí Vám nejvhodnější postup, jak vše vyřešit. Odpověď obdržíte nejpozději do 24 hodin. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

  2. Dobrý den, užívám obecní byt, mám smlouvu na dobu neurčitou. Vše včas platím, jsme bezproblemoví nájemníci. Nedávno mi starosta oznámil, že z mého bytu chce udělat lékárnu. Nabídl mi byt ve vedlejším vchodě, který je sice přibližně stejný velikostí plochy bytu, ale je prolezlý plísní, pravděpodobně je příčinou chybějící zateplení. Problém je letitý, bohužel nebyla žádná náprava ze strany obce. Musím se tam přestěhovat? Můžou mi dát výpověď, když odmítnu? Poradíte mi, prosím, jak bych měla postupovat?

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Problematika obecních bytů je poměrně složitá a určitě Vás tak poprosím o zaslání Vašeho dotazu do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna kde Vám odpoví některý z advokátů zabývajících se nemovitostním, resp. bytovým právem. Advokát Vaši situaci posoudí a doporučí Vám další možný postup, příp. navrhne řešení celé situace. Odpověď zároveň obdržíte nejpozději do druhého dne. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto.

  3. Dobry den, mam vypoved z bytu dohodou na 1mes od 1.4. Majitelka chce i tak zaplatit najem ( to chapu) ale cjce vratit klice od bytu stim ze ji ho vracime. Muzem i tak doklidit byt a vratit klice k poslednimh dni v dubnu. Dekuji

    • Dobrý den, děkuji za dotaz. Jako nájemce máte povinnost předat pronajímateli klíče od bytu ke dni skončení nájemní smlouvy. V tomto případě tedy poslední den v dubnu (pokud jste si to tak domluvili v rámci dohody). Dříve po vás pronajímatel tedy předání klíčů nemůže požadovat. Pokud budete potřebovat, můžete se spojit s advokátem v právní poradně zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Děkuji a přeji hezký zbytek dne.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články