ZaměstnáníVýpověď ve zkušební době (vzor)

Výpověď ve zkušební době (vzor)

Ať už jste v pozici zaměstnance a začínáte v novém zaměstnání nebo jste v pozici zaměstnavatele, který přijímá nového zaměstnance, v pracovní smlouvě nejspíše narazíte na tzv. zkušební dobu. Zaměstnanec si ve zkušební době vyzkouší, zda mu práce vyhovuje a zaměstnavatel si naopak ověří, zda se zaměstnanec na danou pozici hodí. Pokud něco není v pořádku, pracovní poměr je možné ve zkušební době ukončit. Co však musí být splněno, aby byla výpověď ve zkušební době (resp. slovy zákona zrušení pracovního poměru) platná?

Rozvázání pracovního poměru

Pracovní poměr může být dle § 48 zákoníku práce rozvázán jen:

  1. dohodou,
  2. výpovědí (ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele)
  3. okamžitým zrušením,
  4. zrušením ve zkušební době.

Zákoník práce následně upravuje také ukončení pracovního poměru na dobu určitou uplynutím této sjednané doby, či ukončení pracovního poměru cizinců.

Výpověď ve zkušební době 2022

Výpověď v průběhu zkušební doby je jednou ze specialit zákoníku práce. Jak bylo již výše naznačeno, zákoník práce pracuje s označením zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Jedná se o ukončení takového pracovního poměru, který byl sjednán se zkušební dobou. Ta představuje ze zákona tři měsíce pro standardní pozice a šest měsíců pro vedoucí pozice. Zároveň však platí, že nesmí být sjednána delší, než je polovina sjednané doby trvání pracovního poměru.

Zaměstnavatel i zaměstnanec mají právo zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu, nebo dokonce i bez uvedení důvodu. To je zásadní rozdíl od ukončení pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele, které může být pouze ze zákonem výslovně stanovených výpovědních důvodů. U zkušební doby pak platí, že zaměstnavatel nesmí zrušit pracovní poměr v době první 14 kalendářních dnů, kdy trvá dočasná pracovní neschopnost (popř. karanténa) zaměstnance.

Nejste si jisti, zda můžete dát zaměstnanci výpověď, případně jaký výpovědní důvod využít? Poraďte se s advokátem a předejděte možné neplatnosti výpovědi.

Výpověď z pracovního poměru

Nejste si jisti, zda můžete dát výpověď z pracovního poměru, případně jaký výpovědní důvod použít? Předejděte případným komplikacím a poraďte se s advokátem.

Nezávazně poptat
Výpověď ve zkušební době
Výpověď ve zkušební době musí být písemná

Výpověď musí být písemná

Stejně, jako je tomu při „běžné“ výpovědi, je i při výpovědi ve zkušební době (resp. při zrušení pracovního poměru ve zkušební době) vyžadována písemná forma tohoto právního jednání. Jiná než písemná forma by měla za následek neplatnost takového právního jednání.

Počíná výpovědí běžet výpovědní doba?

Institut zkušební doby je pro obě strany pracovní smlouvy zajímavý také z důvodu, že není vyžadována žádná výpovědní doba. Strany si ji sice mohou při podpisu pracovní smlouvy (nebo nejpozději v den nástupu zaměstnance do zaměstnání) sjednat, ale nebývá to zvykem. Ukončení pracovního poměru v průběhu zkušební doby je tak specifické tím, že jeho doručením zpravidla nezačíná běžet výpovědní doba. Pracovní poměr tak končí dnem doručení jeho zrušení jednou stranou straně druhé.

Praktický příklad z právní poradny:

Slečna Wágnerová je čerstvě vystudovaná právnička. Slečna Wágnerová byla přijata na pozici podnikového právníka. V pracovní smlouvě jí byla sjednána tříměsíční zkušební doba. Zaměstnavatel byl zpočátku se slečnou Wágnerovou velice spokojen. Po prvním měsíci se však od ostatních zaměstnanců dozvěděl, že slečna je velice nedochvilná a jednotlivé úkoly neplní řádně a včas. Rozhodl se tedy vybrat si na pozici jiného kandidáta, a proto předložil slečně Wágnerové 21. 4. 2021 zrušení pracovního poměru ve zkušební době, kde dokonce jmenovitě uvedl důvody, pro které rozvazuje pracovní poměr. Slečna Wágnerová nemá nárok na žádnou výpovědní dobu, protože jí byla dána výpověď v průběhu zkušební doby (resp. zrušení pracovního poměru). Den, kdy obdržela výpověď, tj. 21. 4. 2021, je tedy i dnem skončení pracovního poměru.

Výpověď ve zkušební době vzor 2022

V případě, že jako zaměstnanec plánujete dát výpověď ve zkušební době, naši advokáti pro vás připravili obecný vzor zrušení pracovního poměru ve zkušební době ze strany zaměstnance. Stažení vzoru je zcela zdarma.

8 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den,
    nastoupila sem někam kde hygienicke zaklady nejsou dodrzovany, v zásobách jídla červy, moly aatd.. jen díky mě se na to přišlo. Chci dát výpověd.
    Mám uvést důvod? Jsem ve zkušební době.
    Děkuji

    • Dobrý den, děkujeme za komentář. Pokud Vám běží zkušební doba, máte právo na zrušení pracovního poměru z jakéhokoliv důvodu či zcela bez uvedení důvodu. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být učiněno písemnou formou. Pokud si však nejste jista, vždy je lepší se poradit s advokátem. Dotaz našim advokátům můžete v případě zájmu položit zde: https://www.verdikto.com/pravniporadna Hezký večer, Jakub za tým Verdikto

  2. Dobrý den.
    Kdy končí pracovní poměr, pokud zaměstnanec, který je ve zkušební době, převezme zrušení pracovního poměru k datu 7.prosince osobně např. 1.prosince a následně v období mezi převzetím a koncem pracovního poměru (1.-7.prosince) nastoupí na nemocenskou?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, pane Zámečníku, děkujeme za zprávu. V případě, že zaměstnanec převzal ukončení pracovního poměru ve zkušební době, pak mu hned, tj. s okamžitou platnosti končí pracovní poměr, pokud není uveden den pozdější. Je tak bezpředmětné, že Vám po ukončení pracovního poměru ve zkušební době zaměstnanec oznámí nástup na nemocenskou. Pokud však zaměstnanec nastoupil na nemocenskou dříve, tedy před ukončením pracovního poměru, nemůžete mu vyrozumění o jeho ukončení doručit prvních 14 kalendářních dní. Dnem 15tým však vyrozumění doručit můžete, čímž dochází k ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Pokud byste potřeboval podrobnější odpověď od našich advokátů, poprosím Vás o vložení dotazu do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Pavla za tým Verdikto

  3. Dobrý den,
    chápu-li to správně, tak zaměstnavatel není oprávněn zaměstnanci ve zkušební době zrušit pracovní poměr prvních 14 dní nemocenské zaměstnance.
    Zajímalo by mě, jak je tomu v opáčeném případě, kdy je zaměstnanec na nemocenské, sepíše výpověď z pracovního poměru ve zkušební době (bez udání data ukončení, tedy platnost po doručení) a přes třetí osobu (nebo osobně v době vycházek) ji pošle Českou poštou. Je výpověď zaslaná zaměstnancem ve zkušební době platná, bude-li obeslána a doručena v době jeho nemocenské, nebo je takováto výpověď neplatná, protože nemůže začít platit její účinnost? Dalším dotazem by bylo, pokud takováto výpověď platí, tak od kdy se počítá den ukončení pracovního poměru, je to dnem doručení doporučeného psaní, nebo dnem ukončení nemocenské zaměstnance?
    Ještě bych se chtěl zeptat. Ukončení pracovního poměru se počítá po ukončení smluvně daného denního limitu odpracovaných hodin v den doručení výpovědi, nebo se to bere takto: „došla mě SMS, že si zaměstnavatel převzal doporučený dopis, tak se v půlce dne seberu a beze slova odejdu (samozřejmě nechám na pracovišti všechny věci mě svěřené: klíče, mobil, atd… ale není mou povinností sepsání předávacího protokolu, jelikož už nejsem zaměstnancem a nikdo mě za to neplatí?) “?
    K tomuto dotazu se dá navázat dotazem, podá-li zaměstnanec pracující na směny, případně pracující v nočních hodinách kupříkladu od 20:00 výpověď písmeně poštou a potvrzení o doručení mu přijde v den kdy má směnu, ale před začátkem pracovní doby, je tento pracovník ještě povinen nastoupit tento den do práce? Je to pro mě trošičku složité, jelikož pracovní směna zaměstnance končí den po ukončení pracovního poměru.
    Omlouvám se za vícero dotazů, ale jsem si jist, že se najdou tací, kteří tyto využijí každou jednu odpověď na každý dotaz. Mě osobně se momentálně týká hlavně část se specifikací, kdy přesně končí pracovní poměr, jestli je to ve chvíli, kdy výpověď podám, nebo po uplynutí smluvně daného denního limitu odpracovaných hodin. Bohužel jsem vlezl do firmy, kde jsou příšerné pracovní podmínky a zkrácení pobytu v nich, byť o jednotky hodinu je zajímavá možnost, jelikož s ohledem na nemožnost přímého kontaktu s vedením podávám výpověď poštou a není zde ani záruka doručení do druhého dne.
    Adam Svoboda

    • Dobrý den, pane Svobodo, děkuji za dotaz. Vzhledem k Vaší specifické situaci bych Vás požádal o vložení (zkopírování) Vašeho dotazu do právní poradny zde: https://www.verdikto.com/pravni-poradna Advokát vše posoudí a do několika hodin Vám zašle odpověď. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jakub za tým Verdikto

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články