PoradnaVypořádání SJM a ocenění majetku - případ z právní poradny

Vypořádání SJM a ocenění majetku – případ z právní poradny

Vypořádání SJM a ocenění majetku. Přečtěte si případ z právní poradny a doporučení advokátky, jak v takové situaci postupovat.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dotaz týkající se vypořádání SJM a ocenění majetku. Zda existuje řešení v situaci, kdy zcela nedošlo (kvůli mé nevědomosti) k vyrovnání (rozdělení) SJM a jak se případně postupuje při dělení společného jmění manželů, když není možné veškerý movitý majetek nacenit (např. chybí účtenka atd.). Lze v nějakém konkrétním zákoně najít přesnou specifikaci, co je a co není za movitý majetek považováno? Na internetu jsou pouze příklady (např. kolo, auto, ale již ne kotel, vybavení koupelny, kuchyně). K rozvodu („dohodou“) došlo v r. 2019.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pakliže byl realizován rozvod „dohodou“, tedy nesporný rozvod v roce 2019, musí existovat nějaká dohoda o vypořádání SJM v souvislosti s rozvodem, neboť je to podmínka nesporného rozvodu. Tato dohoda o vypořádání SJM velmi často obsahuje i ustanovení o tom, komu připadá do vlastnictví movitá věc, která není výslovně v této dohodě uvedena. Často to bývá uvedeno, že ten, kdo má ke dni rozvodu věc ve svém držení, stává se jeho výlučným vlastnictvím. Je tak třeba blíže prostudovat tuto Vaší dohodu, aby Vám bylo relevantně odpovězeno na Váš dotaz, a proto v návaznosti na uvedené doporučuji obrátit se na advokáta a touto dohodou o vypořádání SJM.

Vedle uvedeného je také třeba zmínit, že obvyklé vybavení domácnosti nespadá do SJM, i když je často předmětem této dohody. Neuvádíte, o jaké konkrétní movité věci by se mělo jednat. Např. kuchyňská linka bude součástí nemovitosti, tedy již byla vypořádána tím, kdo nemovitost obdržel do výlučného vlastnictví, nicméně talíře, hrnce apod. je právě ono obvyklé vybavení domácnosti. I s ohledem na promlčecí dobu 3 let, resp. 3letou domněnku vypořádání SJM, jež Vám končí v roce 2022, doporučuji situaci konzultovat s advokátem. Co se týká nacenění, provádí se znaleckým posudkem, pokud se s bývalým manželem nedohodnete na ceně. S pozdravem, Mgr. Ivana Háková, advokátka.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Nebo si vyberte konkrétního advokáta na webu Verdikto.cz – největším vyhledávači advokátů v ČR.

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články