NemovitostiVyčlenění části rodinného domu jako nebytového prostoru

Vyčlenění části rodinného domu jako nebytového prostoru

Jak jsme pomohli paní Janě – dotaz z právní poradny

Dotaz:

Vlastníme s manželem rodinný dům, ve kterém se do roku 2008 nacházely nebytové prostory (krám). V katastru je zapsán jako rodinný dům k bydlení. O změně užívání spodní části domu jako nebytových prostor však není nikde záznam a ani povolení stavebního úřadu o změně užívání stavby. Jsou spodní části domu bytové či ne?

Odpověď právníka: 

Dobrý den, bohužel k řádné odpovědi na Váš dotaz nemám dostatek informací. Obecně ale platí, že nebytový prostor je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení. Pokud takovéto rozhodnutí stavebního úřadu k prostorům nemáte, je možné, že byla část domu užívána jako obchod v rozporu se stavebním zákonem. V případě, že tyto prostory hodláte do budoucna využívat jako nebytové a poskytovat je např. k pronájmu, doporučuji zjistit na příslušném stavebním úřadu, zda je to možné a zda případně takové rozhodnutí v minulosti již stavební úřad nevydal. Pro doplnění dodám, že pokud je to rodinný dům, který není rozdělený na jednotky, tak se případné vyčlenění jeho části jako nebytový prostor v katastru nemovitostí neobjeví.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články