PoradnaVrácení zálohy za zrušený pobyt v důsledku nouzového stavu

Vrácení zálohy za zrušený pobyt v důsledku nouzového stavu

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, objednal jsem pobyt v penzionu a zaplatil požadovanou zálohu. Pobyt měl být na týden, ale v důsledku nouzového stavu se nemohl uskutečnit. Je povinen poskytovatel zálohu vrátit, v jakém termínu a podle jaké legislativní normy? Byl k vrácení zálohy vyzván již emailem. Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, spotřebitelské právo EU neupravuje podmínky a důsledky zrušení jednotlivých služeb, jako je rezervace ubytování. Vaše práva jakožto spotřebitele se proto odvíjejí od vnitrostátního smluvního práva, včetně pravidel týkajících se mimořádných okolností, a záleží také na typu vaší smlouvy, tedy i na uvedených stornovacích podmínkách poskytovatele služby (např. zda lze službu zdarma stornovat či nikoli, zda vám budou vráceny peníze atp.). Vnitrostátní právní předpisy mohou stanovit, že pokud dojde ke zrušení nebo omezení služby v důsledku vyšší moci, jako je pandemie COVID-19, nemají spotřebitelé povinnost za službu zaplatit, ale zároveň nemají ani právo požadovat náhradu za dodatečné náklady, které jim z dané situace vyplynuly. Vnitrostátní legislativa může rovněž stanovit, že spotřebitelům může být v takové situaci nabídnuta poukázka, na jejímž základě jim bude daná služba poskytnuta později, pokud za ni již předem zaplatili (včetně předběžných plateb provedených za účelem zajištění rezervace). Podívejte se tedy na původní potvrzení vaší rezervace – mělo by obsahovat specifické stornovací podmínky pro váš konkrétní případ.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články