PoradnaUkončení pracovního poměru dohodou a nárok na odstupné

Ukončení pracovního poměru dohodou a nárok na odstupné

Máte nárok na odstupné v případě ukončení pracovního poměru dohodou? Přečtěte si případ z poradny, s kterými naši advokáti pomáhali klientovi v právní poradně Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, v červnu mi končí prodloužená podpůrčí nemocenská. Předběžně jsem se domluvil se zaměstnavatelem na rozvázání pracovního poměru dohodou s tím, že mi zaměstnavatel vyplatí jubilejní odměnu za odpracovaná léta. To se mi zdá pro mě nevýhodné, protože nedostanu odstupné. Kdy mám nárok na odstupné? Mohl bych se evidovat na pracovním úřadě? Jakou podporu bych dostával, kdybych dostal odstupné? Nechci odejít do předčasného důchodu kvůli krácení. Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. V případě ukončení pracovního poměru dohodou, jak sám uvádíte, ne vždy vzniká nárok na odstupné. Kdy vzniká nárok na odstupné jsou situace, kdy se ruší zaměstnavatel nebo jeho část, přemisťuje se zaměstnavatel nebo jeho část, stane-li se zaměstnanec nadbytečným, nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vykonávat danou práci. Uvedené se aplikuje na ukončení výpovědí i dohodou, je však potřeba, aby tam jeden z důvodů výše byl výslovně uveden. Výše odstupného se mění dle dalších podmínek. Pouze doplním, že pokud byste nebyl schopen vykonávat práci pro pracovní úraz/nemoc z povolání, za který/kterou zaměstnavatel nemůže, nárok na odstupné nevzniká. Na úřad práce se přihlásíte po skončení pracovního poměru, výplata podpory se Vám však posune o dobu, kdy Vám bude vypláceno odstupné. Výše podpory se také odvíjí od způsobu ukončení pracovního poměru. S pozdravem, Mgr. Sára Štětková

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články