PoradnaSpolečné jmění manželů - nárok na dům koupený před manželstvím?

Společné jmění manželů – nárok na dům koupený před manželstvím?

Společné jmění manželů – kdy máte nárok na nemovitost koupenou před uzavřením manželství? Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, s manželem se budeme rozvádět a zajímá mě, na co mám nárok. Ještě než jsme se vzali koupili jsme dům. Ten byl ale napsaný na manžela a jeho rodiče, nebyla jsem vedená ani v hypotéce, ale celou dobu tady spolu žijeme. V hypotéce jsem psaná od června 2019. Nevyhazuje mě, ale nemůžeme spolu po rozvodu bydlet. Stěhovat se budu já i s dětmi. Mám prosím právo na nějaký podíl z domu? Děkuji

Odpověď advokáta:

Dobrý den, občanský zákoník říká, že to, co manželům náleží a má majetkovou hodnotu, je součástí jejich společného jmění (společné jmění manželů). Patří sem majetek i dluhy. Do SJM nepatří to, co každý z Vás samostatně nabyl ještě před manželstvím a nepatří tam ani to, co zdědil manžel po otci. Co se týče hypotéky, je to „dluh“, který jste nabyli během manželství společně, a pokud jste neměli speciálně potvrzené notářem takzvané zúžení společného majetku manželů, je jedno, jestli jste na ní byla psaná, nebo ne. Vaše informace nejsou úplně podrobné, ale zcela určitě na určitou část domu nárok máte, v nejlepším případě dokonce na polovinu. Bývalí partneři se mnohdy dohodnou, že nemovitost, kterou společně vlastnili, si nechá ve vlastnictví jen jeden z nich, toho druhého vyplatí a sám doplatí zbytek hypotéky. K tomuto úkonu je ale potřeba souhlas banky. Ohledně odhadu a vypořádání SJM bych doporučil obrátit se na advokáta a poskytnout mu co nejvíc dokumentů a podkladů.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přečtěte si také další případy z právní poradny na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články