PoradnaSoused mi znemožňuje průchod po cestě k domu. Co mohu dělat?

Soused mi znemožňuje průchod po cestě k domu. Co mohu dělat?

Soused mi znemožňuje průchod po cestě k domu – jak můžete v takové situaci postupovat? Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, nový soused mi znemožňuje průchod po cestě k domu, která je historicky postavena jako přístupová k více domům. Věc je velmi složitá a nevím co mám dělat.

Odpověď advokáta:

Podle ustanovení § 1029 občanského zákoníku může vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit nebo jinak ji řádně užívat proto, že nemá dostatečné spojení s veřejnou cestou, žádat, aby mu soused povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek – samozřejmě za náhradu. Základní podmínkou pro zřízení nezbytné cesty je, že vlastník nemovité věci nemá ke svému pozemku přístup, přičemž tento přístup nelze ani jiným způsobem zajistit. Pro pouhé zajištění lepšího či pohodlnějšího přístupu na pozemek nelze nezbytnou cestu zřídit. Pokud se sousedem není rozumná řeč, můžete si nechat cestu zřídit soudně, soud uloží sousedovi povinnost Vám umožnit přístup a Vám odpovídající výši náhrady za to, že Vás přes cestu pustí.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne. 

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články