PoradnaRekonstrukce rodinného domu, jak je to se souhlasem vlastníka?

Rekonstrukce rodinného domu, jak je to se souhlasem vlastníka?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, bydlím v RD kde mám trvalý pobyt. Vlastník je moje matka, která platí hypotéku. Po domluvě bylo rozhodnuto, že budu obývat horní patro a matka dolní. Já si chci horní patro zrekonstruovat, ale nevím jak postupovat v případě, že mne bude chtít vyhodit, tak abych nepřišla o vynaložené finance. Potřebuji před rekonstrukcí nějakou smlouvu s vlastníkem, kde se doloží faktury za nakoupený materiál a vlastník mi to proplatí?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, vzhledem k omezeným vstupním informacím se domnívám, že kvůli hypotéce Vám Vaše matka nepřevede podíl na nemovité věci (abyste mohla investovat do spoluvlastněného majetku a matka Vás nemohla po rekonstrukci tzv. vyhodit), v daném případě pak nepřipadá do úvahy ani rozdělení domu do bytových jednotek (abyste mohla opravovat pouze svůj vlastní majetek). Jedinou možností je tedy situaci (jak uvádíte) ošetřit smluvně mezi Vámi a Vaší matkou. Ve smlouvě je třeba ujednat veškeré podmínky rekonstrukce, ale i úhrady nákladů a případné smluvní pokuty. Hezký den!

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články