PodnikateléReklama na sociálních sítích - nezapomeňte na DPH!

Reklama na sociálních sítích – nezapomeňte na DPH!

Sociální sítě jsou v dnešní době pro firmy a podnikatele téměř nutností a placená reklama k nim neodmyslitelně patří. Jenže, jak je to s platbou za reklamu z pohledu DPH?

Facebook, Instagram, LinkedIn i Google jsou společnosti, které poskytují reklamní služby, ale nemají sídlo ani pobočku v ČR. Nastává tedy situace, kdy je zahraničniční společností poskytována online reklama osobám podnikajícím v České republice. Vzniká zde tedy povinnost uhradit DPH z této služby (reklamy) u nás. DPH si musíte v takovém případě sami vyměřit a k nákladům za reklamu (které jste zaplatili Facebooku či Googlu) připočíst 21% DPH, které je nutné odvést příslušnému finančnímu úřadu.

DPH musíte uhradit pokud:

  • Reklamu využíváte k výdělečné činnosti
  • Jste podnikatel (máte IČ)
  • DPH musíte uhradit i pokud nejste plátce DPH, v takovém případě je nutné se registrovat jako identifikovaná osoba

Identifikovaná osoba – co to znamená?

Osoby, které jsou registrované jako plátci DPH mají situaci relativně přehlednou. DPH za reklamu však musíte odvést i pokud plátci DPH nejste. V takovém případě se musíte registrovat jako tzv. identifikovaná osoba, a to do 15 dne následujícího po měsíci, kdy jste za reklamu zaplatili. Registraci finanční úřad vyřídí zpravidla do 14 dnů (max. do 30 dnů). Následně je potřeba za reklamu odvádět DPH každý měsíc obdobně jako osoby registrované jako plátci DPH.

V měsících, kdy jste za reklamu neplatili, není potřeba finančnímu úřadu zasílat nulové daňové přiznání. Důležitým rozdílem mezi identifikovanou osobou a plátcem DPH, který je třeba zvážit, je poté možnost uplatnit odpočet DPH. Identifikované osoby na rozdíl od plátců nemohou uplatnit DPH na vstupu.

Pokud řešíte obdobnou situaci a nejste si jisti, jak postupovat, nechte si poradit jedním z našich advokátů v právní poradně online. Odpověď obdržíte do druhého dne. 

Poradit se s právníkem 

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články