NemovitostiPronajímatel nechce odstranit vady a špatný stav bytu. Mám právo podat výpověď?

Pronajímatel nechce odstranit vady a špatný stav bytu. Mám právo podat výpověď?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Bydlím v pronájmu, ve kterém jsou mokré zdi a tvoří se zde plíseň, do prosince jsem plísně savovala. V prosinci se ale dostala voda i do zásuvky a tu mi majitel tedy doporučil nepoužívat, tato zásuvka je na straně, kde je i celá kuchyňská linka a stěna se neustále zhoršuje, ten den jsem se ústně s majitelem dohodla, že byt v únoru opustim, nyní ale tvrdí, že k dohodě nedošlo. Nedošlo ale ani k žádné nápravě, je možné použít výpověď bez vypovědní lhůty?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, dle § 2266 občanského zákoníku platí, že neodstraní-li pronajímatel vadu bytu přes žádosti nájemce a vada byla způsobena okolnostmi, za které nájemce neodpovídá, má nájemce právo vypovědět nájem bez výpovědní doby, představuje-li prodlení pronajímatele při odstranění vady nebo sama vada hrubé porušení povinností pronajímatele. Nevím přesný rozsah poškození, ale s ohledem na to, že plíseň je dlouhodobý problém a voda se dostala i do zásuvky, jsou podmínky ukončení nájmu bez výpovědní doby dány. Výpověď musí být písemná a musí být doručena pronajímateli.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články