PodnikateléInformační povinnost pro majitele e-shopů. Připravovaná novela nařídí změnu tlačítek v e-shopech

Informační povinnost pro majitele e-shopů. Připravovaná novela nařídí změnu tlačítek v e-shopech

Nová informační povinnost pro majitele e-shopů

Nová informační povinnost pro majitele e-shopů. Ministerstvo spravedlnosti České republiky připravuje novelu spotřebitelské části občanského zákoníku. Ta zavede pro majitele e-shopů novou povinnost upozornit své zákazníky na to, že si objednávají zboží v e-shopu a tím se zavazují ho zaplatit. Současná tlačítka v e-shopech obsahující nápisy Koupit, Objednat či jiné podobné, budou muset majitelé elektronických obchodů vyměnit za nová s jasnější formulací, která kupujícího upozorní na to, že dělá objednávku zavazující k platbě. Nově tedy na objednávkovém tlačítku bude napsáno „Objednávka zavazující k platbě“ nebo podobná jednoznačná formulace. Pokud obchodník od data určeného novelou tlačítko nezmění, bude smlouva s kupujícím neplatná, jinak řečeno spotřebitel ji nebude muset zaplatit.

Česká republika musí novou povinnost zavést co nejdříve

Český stát je povinen toto ustanovení zavést na základě směrnice Evropské unie. Česká republika musí do své legislativy převzít ustanovení o specifické informační povinnosti v elektronickém obchodě, které zatím ve stávající právní úpravě chybí. Ministerstvo spravedlnosti proto navrhuje novelu občanského zákoníku rozšířit o zcela nový § 1826a. Ten by měl vejít v platnost co nejdříve vzhledem k tomu, že lhůta pro jeho zavedení už vypršela a hrozí sankce ze strany Evropské unie. Pro majitele e-shopů to pravděpodobně bude znamenat poměrně krátkou lhůtu na realizaci nového pravidla. Proto pro vás budeme legislativní proces týkající se tlačítkové novely bedlivě sledovat a informovat o jeho vývoji tak, abyste měli dostatek času upravit prostředí a obchodní podmínky svého e-shopu podle nových pravidel.

Zajímalo nás, co si o chystané novele myslí, a jak se na ni připravuje, největší e-shopová platforma v ČR Shoptet.cz. Na názor jsme se zeptali Radka Hudáka, CMO Shoptetu.

„Stejně jako v případě EET nebo GDRP v momentě, kdy toto nařízení půjde v platnost, tak všech naších 19 000 e-shopů bude mít vše připraveno. Zároveň si myslíme, že je to jedna z věcí, která nejspíše „vyšumí“ do ztracena. V našem případě by třeba na rozdíl od EET nebo GDPR nešlo o drahé zásahy do systému, ale spíše jen „přejmenování“ některých polí. Momentálně tedy budeme čekat a poté se budeme snažit komunikovat s úřady ohledně správného nasazení“ říká Radek Hudák, CMO Shoptetu.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem od 99 Kč

Nebo se spojte s konkrétním advokátem zabývajícím se spotřebitelským právem.

Přečtěte si i další články na blogu Verdikto.cz.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články