NemovitostiZrušení nájemní smlouvy a vrácení nájemného

Zrušení nájemní smlouvy a vrácení nájemného

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, podepsali jsme smlouvu o podnájmu bytu, která má běžet celý rok. Dnem zahájení nájmu jsme pronajímatele telefonicky informovali, že jsme si vše rozmysleli a byt do podnájmu nechceme. Zaplatili jsme však kauci a první nájem hotově při podpisu smlouvy. Lze od smlouvy odstoupit nebo ji vypovědět a získat peníze zpět nebo musíme dát písemnou výpověď s 3 měsíční lhůtou a zaplatit tak ještě 2 nájmy? Děkuji

Odpověď advokáta:

Dobrý den, v rámci dotazu uvádíte, že jste uzavřeli smlouvu o podnájmu, nikoliv o nájmu, nicméně dále v textu mluvíte o pronajímateli. Pokud se jedná o smlouvu o podnájmu, pak je třeba vycházet zejména z obsahu smlouvy samotné, jelikož zákon blíže podmínky skončení podnájmu neupravuje. Jedná-li se o nájem, pak se jedná o nájem na dobu určitou, který jste oprávněni jako nájemci vypovědět pouze v případech dle § 2287 Občanského zákoníku, tedy změní-li se okolnosti, ze kterých strany při uzavírání smlouvy vycházely do té míry, že po nich nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračovaly. V rámci dotazu uvádíte, že jste si vše rozmysleli, jiný důvod pro skončení smlouvy neuvádíte. V takovém případě je třeba konstatovat, že vypovědět nájem oprávněni nejste a smlouva o nájmu i nadále trvá. S ohledem na to, že však předmět nájmu fakticky využívat nechcete, doporučuji se s pronajímatelem dohodnout na skončení smlouvy. Složenou jistotu Vám pronajímatel má povinnost vrátit, pokud nedošlo k jejímu započtení na dlužné nájemné.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články