NemovitostiOdmítnutí vrácení depozitu majitelem nemovitosti

Odmítnutí vrácení depozitu majitelem nemovitosti

Jak jsme pomohli – Právní poradna Verdikto

Dotaz:

Loni v červenci jsem zaplatila deposit na pronájem prostoru na Retreat. Kvůli coronaviru jej bylo nutné zrušit. Majitel mi odmítl deposit vrátit s tím, že je nevratný. To však nikde ani jednou nezmínil a není tak nikde stanoveno (na vystavené faktuře, na jeho webu ani v emailové či telefonní komunikaci). Má právo si deposit nechat? Moc děkuji za právní radu.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Pro úplné posouzení by bylo vhodné vědět, kdy přesně byl deposit složen a jaké dokumenty se jej týkaly. Vyjdeme-li pouze z Vašeho popisu situace, je nepravděpodobné, že by byl deposit nevratný (tím spíše v situaci, pokud jste s majitelem komunikovala jako spotřebitel a nejednalo se např. o firemní pronájem). Pokud tedy součástí objednávky nebyly všeobecné obchodní podmínky nebo jiný dokument, na který by se během vaší společné komunikace odkazovalo, domnívám se, že by Vám měl být deposit vrácen (rovněž je však nutné zjistit přesná data komunikace a složení depositu, aby bylo jisté, že se na deposit nevztahovalo některé z opatření vlády týkající se koronavirové pandemie). Pokud majitel nijak nereaguje na požadavek vrácení depositu (a po posouzení výše uvedených okolností se ukáže, že skutečně máte nárok na vrácení depositu), navrhuji připravit přinejmenším předžalobní upomínku s výzvou k vrácení dlužné částky. Pokud na výzvu nebude majitel reagovat či případně přijde odmítavá reakce můžete se následně rozhodnout, zda podat žalobu k soudu či nikoliv.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články