PoradnaNepřepsání vlastníka v registru silničních vozidel

Nepřepsání vlastníka v registru silničních vozidel

Prodali jste auto, ale kupující nepřepsal vlastníka vozidla a vám nyní přišla pokuta? Přečtěte si případ z právní poradny, kde advokát radí, jak je možné situaci nepřepsání vlastníka v registru vozidel řešit.

Případ z právní poradny

Dotaz:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně nepřepsání vlastníka v registru vozidel. V neděli jsme prodali auto a sepsali jsme smlouvu. Následující den jsme na úřadě udělili plnou moc a ihned odeslali kupujícímu s tím že do deseti dnů auto přepíše. Teď nám ale přišla pokuta za překročení rychlosti a můžou chodit další. Evidentně o tom věděl a úmyslně nás poškozoval. Je nějaká možnost to řešit?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Zákon na tuto situaci skutečně pamatuje, konkrétně v ustanovení § 8a zákona č. 56/2001 Sb., kde jsou uvedeny podmínky pro zápis nového vlastníka na základě žádosti (dle konkrétních okolností případu) nového nebo dosavadního vlastníka, pokud druhá strana neposkytuje potřebnou součinnost. Alternativou je tzv. určovací žaloba k příslušnému soudu, na určení vlastnického práva – tj. soud by po provedeném řízení v rozsudku prohlásil, že majitelem vozidla je kupující a příslušný registr vozidel by musel změnu zapsat na základě tohoto rozsudku.

K úplnému posouzení otázky a doporučení toho nejlepšího postupu právě pro Vás jsou však potřeba doplňující informace (zejména – Máte ještě k dispozici jakékoliv doklady od vozidla? Byla Vám zaplacena kupní cena – hotově/na účet? a další dotazy v návaznosti na Vaši situaci). Současně by bylo vhodné posoudit i samotné znění kupní smlouvy. Dle konkrétního výsledku posouzení se mohou naskytnout i další alternativy řešení situace. Rovněž doporučuji situaci řešit co nejrychleji, aby nebylo nutné řešit i pokutu za nepřepsání vozidla včas (do 10 pracovních dnů od převodu vlastnického práva). Pokuta v tomto případě může činit dle ustanovení § 83 zákona č. 56/2001 Sb., až 50.000,- Kč.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články