NemovitostiNabytí pozemku darem

Nabytí pozemku darem

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Minulý týden jsem nabyl pozemek od matky formou daru. Ze své partnerky bych chtěl udělat spoluvlastnici kvůli získání hypotéky na stavbu domu. Je-li to možné provést, tak jakým způsobem?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud již došlo ke vkladu Vašeho vlastnického práva k nemovitostem do katastru nemovitostí, pak můžete na Vaši přítelkyni převést spoluvlastnický podíl o velikosti id. 1/2 prostřednictvím darovací, či kupní smlouvy. Pokud jde o samotný převod, darování nebude zatíženo jakoukoliv daní, žijete-li s partnerkou alespoň 1 rok prokazatelně ve společné domácnosti. Pokud chcete partnerce spoluvlastnický podíl spíše prodat, pak máte povinnost odvést z kupní ceny daň z příjmu v zákonné sazbě. Výjimkou je pouze případ, kdy takto získané prostředky vložíte do svého dalšího bydlení, což by dle okolností Vašeho dotazu mělo být ve Vaši situaci splněno, chystáte-li se stavět dům.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články