NemovitostiMusím se jako vlastník bytu podílet na nákladech výtahu?

Musím se jako vlastník bytu podílet na nákladech výtahu?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Společenství vlastníků se rozhodlo pro vybudování výtahu. Z 8 vlastníku je 5 pro a 3 proti. Bydlím v přízemí a do bytu to mám pár schodů, takže jsem proti a to i proto, že nato nemám financne. Z tohoto důvodu se nechci podílet na nákladech na pořízení výtahu a ani na jeho provoz, jelikož bych už další výdaje nezvládla. Ostatní ale chtějí, abych podepsala žádost o dotace na výtah a já nevím, zda ji podepsat i když se na něm nechci podílet.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, shromáždění společenství vlastníků jednotek (SVJ) rozhoduje většinou hlasů přítomných vlastníků jednotek, pokud stanovami není vyžadován vyšší počet hlasů. Neznám stanovy Vašeho SVJ, ale z toho, co píšete, je zřejmé, že rozhodnutí o zbudování výtahu bylo řádně přijato. Vy jakožto přehlasovaný vlastník však máte právo se obrátit na soud (do tří měsíců ode dne, kdy jste se o tomto rozhodnutí dozvěděla), aby rozhodl o záležitosti, v níž jste byla přehlasována – soud by měl uspořádat poměry vlastníků jednotek podle slušného uvážení. Pokud však tato lhůta již uplynula nebo tohoto svého práva nevyužijete, jste jako člen SVJ vázána tímto rozhodnutím (i přesto, že s ním nesouhlasíte).

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články