NemovitostiKoupě pozemku od obce

Koupě pozemku od obce

Jak jsme pomohli – dotaz z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, mám dům, ke kterému se chodí přes zahradu. Obec mi ji pronajala, ale nechce mi ji prodat i přes vyhotovení odhadu. Bývalí majitelé tvrdí, že zahradu koupil jejich tatínek a platil z ní daň. Takový doklad však nikde není. Je možné, že přestali platit daň a obec jim to sebrala? Je nějaký způsob, jak zahradu koupit, např. kdyby se doplatila daň zpětně? A jak dokázat, že zahrádka je součástí domku i když s jiným parcelním číslem. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, pokud jde o případnou koupi pozemku od obce, pak obec jako vlastník nemovitosti nemá povinnost pozemek prodat a Vy nemáte jakoukoliv možnost ji k prodeji přinutit. Co se týče tvrzeného převodu v minulosti, ten neproběhl, jelikož byla-li uzavřena kupní smlouva mezi obcí a bývalým majitelem domu, k převodu vlastnického práva je nutné provést vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Bez toho, aniž bychom měli takovou smlouvu k dispozici, není situace řešitelná. To, že by byl v minulosti vlastníkem někdo jiný a obec by pozemek získala zpět z důvodu neplacení daně, nepřichází v úvahu. Mám za to, že s ohledem na současný stav, kdy máte nemovitost pronajatou, není možné uplatnit ani institut tzv. mimořádného vydržení, jelikož z informací, které jste poskytl plyne, že předchozí majitelé Vás upozornili na to, že nemovitost není v jejich vlastnictví, tedy museli o tom vědět. V takové situaci není možné, aby byly podmínky mimořádného vydržení naplněny. V současné situaci tedy nezbývá, než jednat s obcí o případném prodeji pozemku, příp. jej dále užívat na základě nájemní smlouvy.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem za 199 Kč

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články