Společné jmění manželůExekuce na manžela

Exekuce na manžela

Jak jsme pomohli – případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, mám na sobě exekuci již od roku 2012 a měsíčně platím minimum. V roce 2015 jsem se vdala. Nyní přišlo manželovi, že na něj uvalují exekuci, která postihuje také jeho plat. Z jakého důvodu? Platím řádně každý měsíc a nikdo mě nijak nekontaktoval, že by byl problém. Navíc v nouzovém stavu, kdy každý přichází o práci. Mají na to právo? On s tím nemá nic společného. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, v případě exekuce na majetek povinného (bez ohledu na to, zda je dluh ve společném jmění manželů či, zda se jedná o výlučný dluh povinného) a za situace, kdy nebyla uzavřena tzv. „předmanželská smlouva“, je exekutor oprávněn postihnout majetek v SJM, a to prostřednictvím přikázání pohledávky z bankovního účtu manžela povinného, tj. exekutor může „obstavit „účet manžela, na který manželovi chodí mzda, jelikož ta se stává součástí SJM. Doporučuji blíže prostudovat exekuční příkaz, a to zejm. sp. zn. a označení povinného (je možné, že povinným je přímo manžel – jednalo by se o jiné exekuční řízení), a dále také předmět exekučního příkazu. Pokud je sp. zn. shodná s řízením již vedeným na Vaši osobu a Vy jste povinnou, pak nemůže být postižena přímo mzda prostřednictvím srážek z manželovy mzdy. V takovém případě by mohl exekutor postihnout pouze bankovní účet manžela. Pokud bude sp. zn. odlišná od již vedeného řízení na Vaši osobu a povinným by byl přímo Váš manžel, pak je možné postihnout mzdu manžela prostřednictvím srážek ze mzdy.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem
Další článekByt jako součást SJM

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články