PoradnaChybný odečet spotřeby vody

Chybný odečet spotřeby vody

Případ z právní poradny online

Dotaz:

Dobrý den, společnost T. v roce 2018 a poté i v roce 2019 a asi i loni chybně na dálku zaměřila odečet mé spotřeby teplé vody. Protože jsem nemohla vědět, kdy budou odečet zaměřovat, nemohla jsem zkontrolovat správnost údajů. Následná vyúčtování nevykazovala nic výjimečného. Teď budou chtít, abych doplatila spotřebu za celou dobu. Mají na to právo? Mohu se bránit?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, jste povinna hradit za vodu, kterou jste skutečně odebrala. Pokud by to bylo výrazně delší dobu zpětně, lze se bránit promlčením, které je 3 roky ode dne vyúčtování – např. za rok 2018 bylo vyúčtováno polovině roku 2019 – promlčeno doplacení za rok 2018 tudíž bude v polovině roku 2022. Pokud do této doby nebude podána žaloba na doplacení spotřeby za rok 2018, bude nárok za rok 2018 promlčen. Dále (vzhledem k tomu, že jsou Vám tvrzeny různé výsledky) připadá v úvahu možnost rozporovat, jaká tedy vlastně byla skutečná výše spotřeby, protože za tu jste povinna platit, nikoli za chybný odečet. K případným šancím na úspěch při takovém postupu by však bylo potřeba podrobněji popsat právně relevantní skutkové okolnosti odečtů a následných korekcí a zjm. doložit k analýze průkaznou dokumentaci.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články