Společné jmění manželůByt jako součást SJM

Byt jako součást SJM

Případ z právní poradny Verdikto.cz

Dotaz:

Můj otec se přestěhoval kdysi k ženě do bytu, kde měl i trvalé bydliště. Následně se oženil a pár let poté koupili byt, ve kterém měli trvalé bydliště. Byt je ale napsaný jen na jeho paní, můj otec nyní zemřel. Je tak byt součástí SJM, tedy měl by být zahrnutý do dědického řízení? Pokud ano, je možnost rozporovat ukončené dědické řízení, které nabylo právní moci a byt nebyl součástí?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, bez znalosti kupní smlouvy, v níž je stanoveno, jakým způsobem byt manželé nabyli (mohlo se jednat o byt nabytý z výlučných prostředků nebo z dědictví manželky, či mohli mít manželé SJM zúžené smlouvou), Vám nemohu s jistotou říci, zda byt náležel do SJM. Nicméně pokud tomu tak bylo a byt do SJM náležel a přesto nebyl v rámci dědického řízení vypořádán, máte jako dědic právo navrhnout notáři, potažmo soudu, který notáře k provádění dědického řízení pověřil, dodatečné projednání dědictví, protože se objevil majetek, který nebyl do pozůstalosti zahrnut.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem
Předchozí článekExekuce na manžela
Další článekPřechází dluh exmanžela na mě?

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články