Ochrana spotřebitelePřepis vozidla, jak probíhá a co je k přepisu potřeba?

Přepis vozidla, jak probíhá a co je k přepisu potřeba?

Odhlášení a přihlášení ojetého vozidla se dnes již provádí jako jeden úkon. Vše tak probíhá v rámci jedné návštěvy úřadu, kde jsou buďto přítomni původní i nový vlastník vozidla nebo jen jeden z nich s ověřenou plnou mocí od druhého. Jak takový přepis vozidla probíhá jsme pro vás sepsali v dnešním článku.

Kdo je povinen zajistit přepis vozidla?

Nový majitel je zákonně povinen změnu vlastníka v registru provést do 10 dnů od převodu vlastnického práva. Tedy do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy na auto nebo od úhrady kupní ceny vozidla (v případě, že nebyla sepsána kupní smlouva). Pokud vozidlo nový majitel podědí, je nutné provést změnu do 10 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí soudu v dědickém řízení. Právní úprava také pamatuje na situaci, kdy původní vlastník vozidla nespolupracuje s novým vlastníkem a nepředá mu všechny potřebné dokumenty k přepisu vozidla. Nový vlastník podá žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla na příslušný obecní úřad. Úřad si poté vyžádá všechny potřebné dokumenty k přepisu vozidla od původního majitele sám.

Jaké doklady budete k přepisu vozidla potřebovat?

  • Občanské průkazy původního i nového vlastníka nebo plná moc s úředně ověřeným podpisem
  • Velký technický průkaz
  • Osvědčení o registraci vozidla
  • Platná zelená karta (doklad o pojištění vozidla)
  • Doklad o nabytí vozidla – kupní smlouva (odkaz na článek), faktura, rozhodnutí o dědictví
  • Protokol o evidenční kontrole (ne starší než 30 dnů)
  • Potvrzení o úhradě správního poplatku – 800,- Kč 
  • Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla

Kupujete či prodáváte auto a potřebujete připravit kupní smlouvu? Nechte si připravit kupní smlouvu na vozidlo od právníka a předejděte tak případným komplikacím. Vyberte si svého právníka na webu Verdikto.cz, největším vyhledávači právníků v České republice.

Kupní smlouva na auto

Potřebujete s přípravou kupní smlouvy na auto pomoci? Nezávazně nás kontaktujte, rádi vám pomůžeme.

Nezávazně poptat
Přepis vozidla
Přečtěte si, jak přepis vozidla probíhá a co je dobré si pohlídat.

Evidenční kontrola – jak probíhá?

Evidenční kontrola vozidla je kontrola prováděná na stanicích technické kontroly, jejímž úkolem je porovnat údaje v technickém průkazu s realitou, tedy ověřit, zda skutečný stav vozidla souhlasí s tím, co je v technickém průkazu zapsáno.

Kontroluje se:

  • VIN (identifikační číslo vozidla),
  • barva karoserie,
  • typ motoru,
  • počet míst k sezení,
  • rozměry pneumatik a ráfků,
  • výrobní štítky s údaji,
  • zápis tažného zařízení.

Výsledkem úspěšné evidenční kontroly je protokol o evidenční kontrole, který na úřadě předložíte jako součást žádosti o přepis vozidla.

Praktický příklad z právní poradny:

Pan Matura se rozhodl od pana Smoly koupit ojeté vozidlo Ford Mustang GT z roku 2017. Pánové podepsali kupní smlouvu na výše uvedené vozidlo, pan Matura vozidlo hned následující den panu Smolovi zaplatil. Poté vyplnili žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla, kterou si pan Smola našel na webových stránkách Ministerstva dopravy ČR. Pan Smola třetí den odvezl vozidlo na evidenční kontrolu. Ta byla úspěšná a byl mu proto vydán protokol o evidenční kontrole. Pátého dne se pánové vydali společně na obecní úřad spolu se svými občanskými průkazy, VTP, osvědčením o registraci vozidla, zelenou kartou, protokolem o evidenční kontrole, kupní smlouvou na vozidlo, vyplněnou žádostí a potvrzením o zaplacení správního poplatku. Pan Matura po návštěvě úřadu odjel se svým Mustangem jako již jeho nový a jediný vlastník.

Na webu Verdikto.cz naleznete také online právní poradnu. Odpověď na právní či daňový dotaz obdržíte do 24 hodin, a to pouze za částku 99 Kč. S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články