PoradnaAdvokát, právník - jaký je mezi nimi rozdíl?

Advokát, právník – jaký je mezi nimi rozdíl?

Právník, advokát, koncipient. Určitě jste se již setkali s těmito pojmy. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl?

Každý právník není advokát a advokát nemusí být JUDr.

Právo je velmi široký obor a zahrnuje mnoho specializací. Právníkem se člověk stane po úspěšném dokončením právnické fakulty. Úspěšný absolvent tak získá vysokoškolské vzdělání v oboru práva. Vzhledem k tomu, že se jedná o magisterský obor, absolvent právnické fakulty získá titul Mgr., tedy magistr práv (byť existují také studijní programy na soukromých vysokých školách, pojmem „právník“ označujeme převážně absolventy jedné ze čtyř hlavních právnických fakult v České republice).

Po úspěšném dokončení právnické fakulty je možné získat také další titul, a to doktor práv (JUDr.). Jedná o tzv. malý doktorát, který je však převážně akademického rázu a nesouvisí s kvalifikací právníka. Každý právník tak nemusí být JUDr.

Mezi právníkem a advokátem je poté zásadní rozdíl. Pouze advokát totiž může poskytovat právní rady a služby. Znovu zde platí, že každý advokát nemusí být JUDr. Advokátem je možné se stát pouze úspěšným složením advokátní zkoušky po splnění povinné praxe. Ta je tříletá a právník je po tuto dobu (do složení advokátní zkoušky) advokátní koncipient.

V právní poradně tak může poskytovat právní rady pouze advokát. Jaké jsou možnosti právní poradny zdarma a proč se bezplatná právní poradna ne vždy vyplatí, jsme se věnovali v samostatném článku.

Potřebuji právní radu. Kolik mě to bude stát?

Už dávno naštěstí neplatí, že za pozdrav advokáta zaplatíte tisíc korun. Přesnou cenu se však stále ve většině advokátních kanceláří nedozvíte předem a advokáti si tak zpravidla účtují hodinovou sazbou. Samozřejmě jsou případy a situace, ve kterých není možné hodnotu právních služeb určit jinak než hodinovou sazbou. Velké množství služeb, především těch řešících každodenní problémy, je však možné přesně a zcela transparentně nacenit. To byl také hlavní důvod, proč bylo vytvořeno Verdikto.cz.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Na běžné právní dotazy se můžete zeptat kdykoliv na pár kliknutí a za symbolickou cenu 99 Kč. Odpověď advokáta navíc vždy dostanete do 24 hodin.

Složitější právní služby jsou pak detailně popsány a taktéž zcela transparentně naceněny. Na Verdikto.cz tak vždy dopředu víte, kolik vás budou dané služby stát.

Příklady nejčastěji poskytovaných právních služeb jsme pro vás sepsali v samostatném článku „Kolik stojí právník?“.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články