PoradnaSmlouva o doživotním užívání domu - na co si dát pozor?

Smlouva o doživotním užívání domu – na co si dát pozor?

Smlouva o doživotním užívání domu – jaké jsou náležitosti a na co si dát pozor si přečtěte v jednom z případů z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny

Dotaz:

Dobrý den, jsem menšinovým vlastníkem domu. S majoritním vlastníkem jsem uzavřela smlouvu o bezplatném, doživotním užívání jednoho patra (smlouva o doživotním užívání domu). Co se stane v případě, že se majoritní vlastník rozhodne dům prodat?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud se jedná o smlouvu uzavřenou mezi Vámi a druhým spoluvlastníkem domu, tak tato platí pouze mezi Vámi dvěma. Pokud se majoritní spoluvlastník rozhodne svůj spoluvlastnický podíl prodat (nikoli celý dům, pouze svůj spoluvlastnický podíl, nemůže prodat i Váš spoluvlastnický podíl bez Vašeho souhlasu), tak to neznamená, že bude případný nový vlastník jeho podílu smlouvou mezi Vámi vázán. Pokud byste například měla zájem o to, aby při prodeji jeho spoluvlastnického podílu jej musel nabídnout k prodeji Vám, můžete mezi sebou uzavřít smlouvu o zřízení předkupního práva pro Vás jako spoluvlastníka domu a vložit Vaše předkupní právo do katastru nemovitostí. Tím byste měla ošetřeno, že jeho spoluvlastnický podíl musí nabídnout Vám dříve, než jej prodá třetí osobě.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články