Společné jmění manželůPřechází dluh exmanžela na mě?

Přechází dluh exmanžela na mě?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Jsem 6 let rozvedená a exmanžel si vzal spotřebitelský úvěr. Prosím o informaci, kdyby se s ním něco stalo (např. úmrtí), nebude banka požadovat úhradu po mně nebo po synovi? Exmanžel je oprávněn ze služebnosti užívat jeden pokoj s příslušenstvím v domě, kde jsem majitelkou.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud si Váš exmanžel vzal zmiňovaný úvěr po právní moci rozsudku o rozvodu manželství, potom tento úvěr nemůže zatížit ani Vaše někdejší společné jmění, a už vůbec ne Vaše výlučné jmění. Případná exekuce vedená na majetek Vašeho exmanžela samozřejmě může postihnout jeho výlučný majetek, který se může nacházet v jím užívaném pokoji. Pokud je Váš exmanžel otcem Vašeho společného syna, potom v případě úmrtí Vašeho exmanžela tento Váš společný syn bude jeho dědicem a zdědí jak aktiva, tak pasiva – tedy i dluhy, nicméně pokud by Váš exmanžel byl předlužen, potom může syn dědictví odmítnout a odpovědnost za dluhy zesnulého zůstavitele mu nevznikne.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články