NemovitostiOpožděný návrh na vklad do katastru nemovitostí

Opožděný návrh na vklad do katastru nemovitostí

Je možné podat opožděný návrh na vklad do katastru nemovitostí? Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz:

Dobrý den, potřebuji poradit. S bývalou manželkou jsme vlastnili společně zahradu, v katastru byla zahrada napsána na oba dva. Po rozvodu z rozhodnutí soudu přešla zahrada na mě, ale do teď jsem nepodal návrh na vklad do KN. Teď chci zahradu prodat zpět bývalé manželce, ale nevím, jestli to lze přepsat v katastru nemovitostí. Mohu podat opožděný návrh na vklad do katastru nemovitostí? Jaký je prosím postup? Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud jste nepodali návrh na vklad, kterým by došlo k převodu nemovitosti ze SJM na Vás dle právního titulu k vypořádání SJM, pak po uplynutí 3 let od právní moci rozvodu manželství zaniklo SJM a nastala právní fikce spoluvlastnictví nemovitosti. Pokud je i v současné době v KN evidováno vlastnictví jako SJM, pak je nutné prvně provést změny zápisu na id. spoluvlastnictví a následně převést nemovitosti na bývalou manželku. K těmto účelům slouží tzv. souhlasné prohlášení dle § 66 odst. 1 písm. a) Katastrální vyhlášky. Doporučuji konzultovat situaci přímo na KÚ, příp. se obrátit na advokátní kancelář specializující se na převody nemovitostí.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Předchozí článekStavba rodinného domu
Další článekKupní smlouva na garáž

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články