PoradnaJe možné mít trvalé bydliště v domě i po jeho prodeji?

Je možné mít trvalé bydliště v domě i po jeho prodeji?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, vydražil jsem 1/2 rod. domu v rámci exekuce. Povinný, jehož jsem vydražil má v nemovitosti trvalý pobyt. Nyní je ve vězení. Rodinný dům zcela chátrá a zřejmě nikdo z býv. a souč. majitelů nebude mít zájem ho opravit. Moje dotazy prosím jsou: 1) Může mít býv. majitel v rodinném domu stále trvalý pobyt? 2) Pokud se nedohodneme na odkupu/prodeji, můžu soudně vymáhat např. souhlas s nutnými opravami a následně 1/2 nákladů? Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, k Vašim otázkám: 1) Máte možnost požádat příslušný obecní úřad, aby trvalé bydliště původního vlastníka 1/2 rodinného domu vymazal, protože zanikl právní důvod užívání domu. K tomu předložíte Váš nabývací titul k domu, případně jiné podklady, které si úřad od Vás vyžádá. 2) Pokud se nedohodnete na odkupu či prodeji, ani na provedení oprav, tak v případě nutných oprav směřujících skutečně k záchraně domu máte nárok na náhradu nutných výdajů od ostatních spoluvlastníků. V případě nákladů na pouhé zlepšení věci (například vylepšení koupelny nebo vymalování) máte nárok pouze na poměrnou část náhrady v rozsahu zhodnocení věci. Pokud však již nyní víte, že zbývající spoluvlastníci či spoluvlastník nebudou chtít dům prodat a nepůjde se s nimi dohodnout, máte možnost podat žalobu na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, na jejímž základě by soud mohl dům přikázat do Vašeho vlastnictví za splnění dalších podmínek. S pozdravem Kleinbauerová

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články