DědictvíPřípad z právní poradny: Dluhy a dědictví

Případ z právní poradny: Dluhy a dědictví

Právní poradna online – odpověď právníka

Dotaz:

Dobrý den, prosím o radu. Náhodou jsem zjistila, že matka ručí bytem bance za bratrovi na dluhy z minulosti a jeho syn zase využil matku k zástavě chaty, aby došlo k navýšení úvěru na stavbu domu. Byla jsem v šoku z jejich jednání. Chtěla bych se zeptat, co by následovalo v případě dědictví a zda bych nezdědila dluhy. Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji Vám za dotazy. Pro podrobnou odpověď bychom potřebovali znát více podrobností a zejména mít možnost nahlédnout do uzavřených smluv. Nicméně odpovíme alespoň v obecné rovině. Pokud chápeme správně, pak v obou případech sjednali strany zástavní smlouvu k nemovitostem, tzn. pokud by Váš bratr nebo synovec přestali splácet úvěr, mohl by věřitel (v tomto případě zřejmě banky) požadovat prodej nemovitostí a z prodeje si vrátit dluh. Převyšující částku by museli vrátit Vaší matce. Zástavní práva k nemovitostem trvají až do splacení dluhu, tedy i po smrti Vaší matky. Pokud byste ale u notáře trvala na provedení tzv. soupisu, musela byste zaplatit dluh jen do té výše, jakou by mělo Vaše dědictví. Rádi Vám budeme k dispozici s dalšími dotazy.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobry den, ziji pres 20let v zahranici a nemuzu se dostavit osobne k dedickemu rizeni ani me nema kdo zastoupit v CR prostrednictvim plne moci z toho duvodu, ze v plne moci se uvadi, ze osoba, kterou splnomocnim me bude zastupovat ve vsech vecech, ktere s prevzetim pozustalosti/dedictvim souvisi. Zajimalo by me, zda je mozne v tomto pripade, kdyz pravidelne komunikuji s notarem, ktery je s celou situaci obeznamen a dal mi na vyreseni rok casu, ale stale nemam dulezite informace o zastave a smlouve na hypoteku treti osobe, protoze banka drzi bankovni tajemstvi, proto ze jsem jeste pozustalost nezdedil. Ona treti osoba, ktera ma zastavu na mem budoucim zdedenem byte mi k tomu take nic sdelit nechce. Nevim jestli mam pravo vedet presne udaje o svem dedictvi. Nejvice me zajima, jestli bez meho vedomi a meho svoleni muze notar postoupit moje dedictvi dalsimu v rade v zaveti, kdyz se nemohu dostavit a kdyz z duvodu nedostatecnych informaci nemohu poverit plnou moci jinou osobu. Momentalne jsem jedinym dedicem. Na dedctvi zadne dluhy nevaznou, pouze je tam zastava na hypoteku.
    Dekuji za pripadnou odpoved.
    Milan V.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články