PoradnaMáte nárok na podporu v nezaměstnanosti i po skončení pracovní neschopnosti?

Máte nárok na podporu v nezaměstnanosti i po skončení pracovní neschopnosti?

Přečtěte si, zda máte nárok na podporu v nezaměstnanosti i po skončení pracovního neschopnosti.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Mám problém, v roce 2020 jsem byla únor až září 2020 v pracovní neschopnosti. Od října nyní opět pracuji. Mám však obavu, že znovu skončím v pracovní neschopnosti. Předpokládám, že se mnou zaměstnavatel bude chtít za těchto okolností rozvázat pracovní poměr. Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti i po skončení pracovní neschopnosti? Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Zaměstnavatel s Vámi v průběhu pracovní neschopnosti nemůže skončit pracovní poměr výpovědí. Zaměstnavatel Vám navíc může dát výpověď pouze z důvodů v zákoně stanovených, přičemž tyto důvody musí objektivně nastat. Stává se ale, že zaměstnavatel dá výpověď z důvodu uvedeného, ale tento důvod fakticky nenastal a je pouze zástěrkou skutečného důvodu. V takovém případě je potřeba sdělit zaměstnavateli, že trváte na dalším zaměstnávání, přičemž nakonec pravděpodobně dojde k soudnímu řízení. Na nárok v nezaměstnanosti máte nárok pokud jste/někdo za Vás – tedy zaměstnavatel odváděl sociální pojištění po dobu 12 měsíců v posledních 2 letech. Nárok tedy mít budete, pokud o něj zažádáte.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články