PoradnaPlošné testování na Covid - 19

Plošné testování na Covid – 19

Případ z právní poradny Verdikto Covid – 19

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, prosím jak mám postupovat, pokud se nechci nechat testovat na covid? Jsem zaměstnanec a testování dle nařízení vlády bude povinné. Myslím si, že situaci s epidemií lze řešit i jinak a tady jde o porušování základních lidských práv. Nemám dobrý pocit z toho, že bych se tomu měl podvolit. Mohu se nějak bránit? Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, v tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že odmítnutí testování bude klasifikováno jako překážka na straně zaměstnance, ale není to ještě stoprocentně potvrzené ze všech stran. Ministerstvo práce aktuálně připravuje proces postupu jednotlivých firem. Zaměstnance, který testování odmítne, by však zaměstnavatel do práce neměl vůbec pustit. Nepodvolení se testování je překážkou v práci, přičemž takové jednání by podle informací sdělených příslušnými ministerstvy bylo možné posoudit i jako neomluvenou absenci zaměstnance s důsledky z toho vyplývajícími ze zákoníku práce, tedy dokonce i jako hrubé porušení pracovních povinností. Domnívám se tedy, že tomuto postupu se bránit nelze.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články