PoradnaPes napadl jiného psa. Kdo je odpovědný za škodu?

Pes napadl jiného psa. Kdo je odpovědný za škodu?

Kdo je odpovědný za napadení a usmrcení psa jiným psem, který byl však řádně na vodítku? A stačí pouze to, že byl v době kdy pes napadl jiného psa na vodítku, nebo budou posuzovány i jiné skutečnosti? Přečtěte si rozbor právníka, který radí, jak takové situace řešit.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, můj pes napadl jiného psa. Můj pes, který byl na vodítku (rasy rottweiler) napadl jiného, na volno probíhajícího malého psa, který k mému psovi přišel a zavrčel. Bohužel malý pes nepřežil. Dcera ho vedla k autu. Paní na mě chce podat trestní oznámení. Prosím o pomoc a právní radu, jak v takové věci postupovat. Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Bohužel musím zprvu konstatovat, že nedokáži se stoprocentní jistotou odpovědět bez detailní znalosti skutkového průběhu celé věci. Tu by bylo vzhledem k situaci možné nejlépe získat z kamerového záznamu, který předpokládám k dispozici není. V emočně vypjatých chvílích, jako je tato, totiž lidská psychika zkresluje paměťový záznam v mozku a na popis situace žádné ze stran se nelze stoprocentně spolehnout. Případně alespoň bez znalosti důkazů o průběhu skutkových okolností a dále bez detailní znalosti místní úpravy (kde konkrétně se událost odehrála).

Obecně totiž nezáleží jen na tom, jestli rottweiler byl na vodítku, ale také na tom, jestli na tom vodítku byl pod kontrolou. Pokud šedesátikilového rottweilera na vodítku vedla čtyřicetikilová křehká žena, pak povinnost mít psa pod kontrolou splněna nebyla. Pokud byl na druhou stranu rottweiler na vodítku znehybněn neochvějně držícím psovodem a malý pes byl natolik agresivní, že se nečekaně rychle přiblížil a ze vzdálenosti v dosahu rottweilerových čelistí rottweilera atakoval, pak bude zase jednoznačná vina na straně majitele malého volně pobíhajícího psa. Případná povinnost mít psa na vodítku stanovená místní úpravou může také sehrát roli, jelikož jste poté důvodně spoléhala, že se podle místní úpravy budou zodpovědně chovat i ostatní majitelé psů.

Jak jsem již uvedl, argumentů budou mít jistě obě strany na podporu své verze více než dost. A že se jejich verze budou lišit, tím jsem si téměř jist. Prvně je tedy potřeba učinit si jasno v tom, jaký lze očekávat výsledek případného dokazování skutkových okolností. Teprve poté je možné činit konkrétnější právní závěry. V případě zájmu tedy prosím o zaslání bližších detailů o průběhu celé situace. Mockrát děkuji.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přečtěte si i další případy, kterými se naši advokáti v právní poradně zabývali. Případy z právní poradny Verdikto.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články