PoradnaMůže zaměstnavatel nařídit užívání pouze jednoho typu ochrany dýchacích cest?

Může zaměstnavatel nařídit užívání pouze jednoho typu ochrany dýchacích cest?

Případ z právní poradny Covid – 19

Dotaz z právní poradny:

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda smí zaměstnavatel vnitřním nařízením omezit své zaměstnance na používání pouze jednoho typu ochrany dýchacích cest, jež sám poskytuje. Je v rozporu, pokud zaměstnanec používá certifikované ochranné prostředky stejného nebo i vyššího stupně ochrany z vlastních zdrojů, v souvislosti s aktuálním nařízením o povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest kvůli zamezení šíření nákazy nemoci Covid19?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, při zodpovězení tohoto dotazu vycházím výlučně z Vámi poskytnutých informací – předpokládám tedy, že ochrana vyžadovaná a poskytovaná zaměstnavatelem není svými vlastnostmi z nějakého důvodu nutná k výkonu Vaší práce na Vaší konkrétní pracovní pozici (např. speciální typ masky ve výrobě apod.). Obecně řečeno, pokud využíváte ochranné prostředky certifikované ve stejné nebo vyšší úrovni jako ochrana poskytnutá zaměstnavatelem, bylo by v rozporu se základními zásadami pracovního práva nutit Vás využívat ochranné prostředky nižší nebo stejné úrovně jen proto, že je nabízí zaměstnavatel nebo jen proto, že by na nich zaměstnavatel trval. Každý takový požadavek musí být přiměřený konkrétním okolnostem situace a musí být ze strany zaměstnavatele vždy řádně odůvodněný. Pokud žádné smysluplné odůvodnění od zaměstnavatele neobdržíte, není tento požadavek v souladu s pracovněprávními předpisy.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články