PoradnaMohu si zajet pro potřeby zvířete v době zákazu cestování mezi okresy?

Mohu si zajet pro potřeby zvířete v době zákazu cestování mezi okresy?

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li při současných opatřeních si mohu jet pro akvárium mimo okres (beru-li v potaz bod v čestném prohlášení „zajištění veterinární péče“ nebo „výkon činnosti sloužící k zajištění veterinární péče“). Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, ze zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a z usnesení vlády ČR ze dne 11. února 2021 č. 121 plyne, že se ve Vámi uvedených citátech jedná o péči o zvířata, která již máte, a která je NEZBYTNÁ. Taky na stránkách ministerstva vnitra je uvedeno, že „Pokud potřebujete pro návštěvu veterinární ordinace, případně jiného zařízení veterinární péče, cestovat mezi okresy, můžete. To platí i pro zajištění nezbytné péče o zvířata, např. máte-li mimo okres ustájené koně apod.“ Ačkoliv opatření není napsáno úplně jednoznačně, z hlediska současné situace je mnohem lepší si ho vyložit víc restriktivně, aby Vás nečekalo nepříjemné překvapení. Pokud tedy zakládáte nové „covidové hobby“, a jdete do jiného okresu kvůli němu kupovat akvárium, střet s policí Vám nemusí projít a odejdete s pokutou, nebo Vás otočí na hranici okresu. Na druhé straně, pokud byste měl v čestném prohlášení uvedeno, že se Vám rozbilo akvárium, a Vaše ryby, nebo želvy nutně z hlediska svého přežití potřebují nové, bude se jednat o úplně jiný případ a o zajištění nutné veterinární péče.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články