PoradnaLikvidace společnosti bez majetku

Likvidace společnosti bez majetku

Přečtěte si krátký případ z právní poradny, kde advokát odpovídal na dotaz týkající se likvidace společnosti bez majetku.

Právní poradna Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně likvidace společnosti bez majetku. Jsem jednatelem s.r.o. a jediným majitelem, „skončil “ jsem s podnikáním již cca před 5-ti lety, tzn. firma žije, ale nevykazuje žádnou činnost, jelikož nebyly zakázky. Zbyl mi tak jen závazek, který je dnes u exekutora. Společnost nemá žádný majetek. Jsem rád, že jsem si našel zaměstnání, ale prosím o radu, jak naložit s tím závazkem a nefungující společností? Děkuji.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, pokud neučiníte žádné kroky ke zrušení Vaší společnosti, tak společnost bude i nadále existovat a s ní samozřejmě i závazek vymáhaný v rámci exekuce. Pokud se jedná skutečně o závazek, který má pouze společnost, pak exekutor bude vyčkávat, zda se v budoucnu neobjeví nějaký majetek společnosti, který by mohl postihnout. Pokud je však společnost dlouhodobě ekonomicky neaktivní, pak nelze příliš očekávat, že by se nějaký nový majetek objevil. Nejčistším řešením Vaší situace by byl zřejmě vstup společnosti do likvidace. Likvidace má za cíl vypořádání závazků a majetku společnosti, a je předstupněm zrušení společnosti a jejího výmazu z obchodního rejstříku. V případě vstupu do likvidace a ustanovení profesionálního likvidátora ze strany soudu je však třeba počítat s náklady v řádu nižších desítek tisíc korun. Za jistých podmínek by mohl být řešením též vstup společnosti do insolvenčního řízení. S přátelským pozdravem.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články