PoradnaDohoda o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Jaké jsou náležitosti?

Dohoda o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Jaké jsou náležitosti?

Dohoda o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Přečtěte si případ z právní poradny Verdikto.

Případ z právní poradny online

Dotaz:

Dobrý den, s přítelkyní máme problém s jejím exmanželem. Ex stále bydlí ve spol. domácnosti. 3/4 domu je přítelkyně a 1/4 ex. Ten se nechce vůbec bavit o majetku a dal si podmínku, že chce jeho podíl vyplatit v hotovosti, jinak neodejde. Bylo mu jako část plnění nabídnuto určité vybavení, ale stále chce jen hotovost. Přítelkyně se skrze péči o matku přestěhovat nemůže, takže musí odejít exmanžel. Poradíte jaké jsou možnosti?

Odpověď advokáta:

Dobrý den, ve Vaši situaci je na místě pokusit se s bývalým manželem vyjednat dohoda o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, resp. dohodu o převodu jeho spoluvlastnického podílu o velkosti id. 1/4 na jeho bývalou manželku, a to včetně ujednání o úhradě odpovídající finanční kompenzace. V takovém případě je však nutné zajistit si financování , přičemž je možné i na tyto případy čerpat hypoteční úvěr, je-li to ve finančních možnostech bývalé manželky. Pokud je zde vedle majetku v podílovém spoluvlastnictví také majetek v SJM, který nebyl doposud vypořádán, bylo by vhodné vypořádat také tento majetek, čímž by mohlo dojít k určitému snížení finanční kompenzace.

Pokud se na vypořádání strany nebudou moci dohodnout, pak se ohledně nemovitosti ve spoluvlastnictví lze obrátit na soud s návrhem na zahájení řízení o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, kde je však nutné, aby bývalá manželka osvědčila schopnost tzv. vyplatit bývalého manžela. Pokud by k tomu nedošlo, mohl by soud rozhodnout o povinnosti nemovitost prodat a výtěžek rozdělit mezi spoluvlastníky. Bohužel je nutné akceptovat to, že bývalý manžel je spoluvlastníkem nemovitosti a jako takový má nárok na finanční kompenzaci, příp. je oprávněn svůj podíl bez omezení prodat třetí osobě. Není možné jej jakýmkoliv způsobem přinutit k tomu, aby přijal plnění jiné, než plnění v penězích.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články