NemovitostiJak jsme pomohli paní Martině získat zpět byt v hodnotě 2 mil....

Jak jsme pomohli paní Martině získat zpět byt v hodnotě 2 mil. Kč

Paní Martina se rozhodla darovat svému synovi byt, který sama zdědila po svém tatínkovi. Jelikož syn bydlel do té doby v nájmu, chtěla mu pomoci ušetřit náklady za nájem a umožnit mu bydlení ve vlastním bytě. Krátce poté, co paní Martina synovi byt darovala se však syn začal chovat zvláštně.

Začalo to tím, že paní Martině nebral telefony a přestal se s ní vídat. Paní Martina zjistila, že má její syn problémy v práci, jelikož údajně opilý napadl svého kolegu. Situace se bohužel stupňovala a syn začal být hrubý i na paní Martinu.

Když jednoho dne přišla paní Martina z práce domů, přistihla tam svého syna, jak jí krade počítač a špěrky. Paní Martina se pokusila situaci vyřešit a dokonce se synovi nabídla, že mu pokud má finanční problémy, pokusí se mu pomoci. To však syna nezajímalo a dokonce paní Martinu při odchodu z bytu napadl, aby ho pustila pryč. Paní Martině nakonec musel pomoci až soused, který ji zároveň odvezl do nemocnice.

Jelikož se jednalo o syna, paní Martina nechtěla situaci řešit přes policii a doufala, že se vše zlepší. Situace se však nelepšila a syn byl i nadále na paní Martinu hrubý a odmítal se s ní bavit. Paní Martina litovala, že synovi dříve darovala byt a přemýšlela, zda existuje varianta, jak by byt získala zpět. Nechtěla situaci podcenit a obrátila se tak na právní poradnu Verdikto

Dotaz položený v právní poradně Verdikto:

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Před 2 lety jsem darovala synovi byt, který jsem zdědila po svém otci. Začátkem roku se ke mě však syn začal chovat zvláštně, začal mít problémy s alkoholem, kvůli kterému ho také vyhodili z práce. Jednoho dne jsem přišla domu a našla syna, jak mi krade elektroniku a šperky, které jsem měla po mamince. Chtěla jsem se s ním domluvit, pomoci mu situaci vyřešit. Nebyla s ním vůbec řeč a vše vyústilo v to, že mě syn fyzicky napadl a z bytu utekl.

Policii jsem volat nechtěla, doufala jsem, že se situace zlepší, ale nestalo se tak. Vše se stalo před přibližně půl rokem. Kdybych věděla, jak se ke mě bude syn chovat, nikdy bych mu byt nedarovala. Je prosím nějaká šance, jak se k bytu znovu dostat? Existuje nějaké řešení, jak darování zrušit? Děkuji za odpověď.

Odvolání daru
V právní poradně Verdikto vám pomáhá více než 80 advokátů.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Ano, existuje řešení, jak získat Vámi darovanou nemovitost (byt) zpět. V úvahu připadá tzv. odvolání daru pro nevděk. Český právní řád pomocí tohoto institutu umožňuje dárci (tedy v tomto případě Vám), aby svůj dar za splnění určitých podmínek odvolal a požadoval tak vrácení předmětu daru po obdarovaném (tedy v tomto případě po Vašem synovi) zpět. Vrácení daru se nemůžete domáhat bezdůvodně, ale musí být splněna podmínka toho, že Vám obdarovaný úmyslně nebo z hrubé nedbalosti ublížil takovým způsobem, že tím zjevně porušil dobré mravy. Jsem přesvědčena, že byl tento předpoklad naplněn, jelikož Vás syn nejen fyzicky napadl, ale zároveň se Vám pokusil odcizit věci nikoliv nepatrné hodnoty.

Další důležitou podmínkou pro úspěšné odvolání daru je splnění lhůty. Ta činí jeden rok od okamžiku, kdy Vám bylo úmyslně nebo z hrubé nedbalosti ublíženo. Tedy od doby napadení Vaším synem. Vzhledem k tomu, že od události neuběhlo déle než jeden rok, je i tato podmínka splněna.

Pokud si tedy přejete dar odvolat, co nejdříve obdarovanému (Vašemu synovi) písemně oznamte, že dar odvoláváte a odstupujete od darovací smlouvy. Nezapomeňte uvést důvod odvolání daru a výzvu, aby Vám syn dar vrátil, resp. poskytl součinnost s jeho vrácením. Pokud by tak syn neučinil, budete se muset obrátit na soud. V případě, že byste měla zájem, rádi Vám s přípravou písemné oznámení pomůžeme, příp. Vás zastoupíme v řízení před soudem. S pozdravem JUDr. Marcela Kleinbauerová

Právní poradna Verdikto je tu pro vás

Paní Martině jsme nakonec pomohli také s přípravou písemného oznámení o odvolání daru. K přepsání vlastnického práva zpět na paní Martinu nakonec došlo bez nutnosti soudního řízení. Vše tedy dobře dopadlo a paní Martina získala zpět svůj byt v hodnotě 2 mil. Kč. Pokud by se však neporadila s advokátem nebo řešení situace odkládala, mohlo dojít k zmeškání lhůty pro odvolání daru a paní Martina by o byt přišla.

Potřebujete se poradit?

Nepodceňte situaci a poraďte se raději s právníkem. Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se

Jste v obdobné situaci nebo řešíte jiný právní problém? Nepodceňte situaci a poraďte se raději s právníkem. Právní poradna Verdikto přináší dostupné řešení, které vám může ušetřit nejen mnoho starostí, ale také peněz. Cena za položení dotazu je již od 99 Kč a díky pomoci více než 80 advokátů z celé ČR je zajištěna odpověď nejpozději do druhého dne. 

Víte o někom, komu by právní poradna pomohla? Budeme rádi za Vaše doporučení. Dejte svým známým či rodině vědět, že existuje i dostupná varianta právní pomoci!

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články