NemovitostiDružstevní byt a podpis nájemní smlouvy - případ z právní poradny

Družstevní byt a podpis nájemní smlouvy – případ z právní poradny

Družstevní byt a podpis nájemní smlouvy. Přečtěte si případ z právní poradny, s kterými naši advokáti pomáhali klientovi v právní poradně Verdikto.

Případ z právní poradny Verdikto

Dotaz položený v právní poradně:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně družstevního bytu a nájemní smlouvy. Syn zdědil po příbuzném družstevní podíl v bytovém družstvu (družstevní byt) a s tím i právo uzavřít nájemní smlouvu k bytu. Notářský zápis odevzdal jak předsedovi družstva, tak i firmě, která dům spravuje, s požadavkem sepsání nájemní smlouvy. Může do doby, než bude podepsána nájemní smlouva v bytě dělat nějaké úpravy, popř. se do bytu už nastěhovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Zde je rovina právní a rovina praktická. Pro správnost by v bytě dělat změny neměl, teoreticky by neměl mít možnost (ze strany družstva) se do bytu nastěhovat bez nájemní smlouvy. Nicméně je důležité, jak se k tomu staví družstvo. Pokud syn má klíče od bytu, kontaktoval bych družstvo s tím, že je informuji, že se do bytu nastěhuji a zda jsou případné úpravy (které bych v přípise specifikoval), v pořádku. Pokud by odpověděli negativně, úpravám bych se zatím vyhnul a přinejmenším se nastěhoval. Pokud by nesouhlasili ani s nastěhováním, nepokoušel bych to, pak mohou (teoreticky) např. zbytečně protahovat podpis nájemní smlouvy a Vašemu synovi by nezbylo než se podpisu domáhat soudně. Raději bych tedy volil cestu zkontaktování se s družstvem a dohodu na těchto věcech do doby podpisu nájemní smlouvy. V případě, že budete potřebovat dále pomoci, neváhejte nás kontaktovat.

Řešíte podobnou situaci a rádi byste se poradili s právníkem? Vyzkoušejte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do druhého dne.

Potřebujete se poradit?

Využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

Poradit se s právníkem

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články