RozvodŽádost o rozvod - co je dobré vědět, než ji podáte?

Žádost o rozvod – co je dobré vědět, než ji podáte?

Ať jste se rozhodli pro ukončení manželství vy nebo se tak rozhodl váš partner, čeká vás soudní řízení, jelikož jedině tak je možné v České republice manželství rozvést. Přečtěte si, s čím je dobré počítat, než žádost o rozvod podáte.

Než se do celého procesu pustíte, přečtěte si, jaké jsou vaše možnosti.

Nesporný rozvod

Jednodušší a rychlejší možností je tzv. nesporný rozvod. Ten je možný, pokud jste s manželem schopni se domluvit, a to nejen na péči o děti, ale také na majetkovém vypořádání. V takovém případě je potřeba připravit následující dokumenty (žádost o rozvod):

  1. Návrh na schválení dohody o úpravě poměrů k nezletilým dětem soudem,
  2. Dohodu o vypořádání majetku, a
  3. Návrh na rozvod manželství

Řízení o rozvodu manželství může vždy proběhnout až po řízení o úpravě poměrů k dětem. Je tedy třeba počítat s dvěma soudními řízeními (pokud jste však na úpravě poměrů domluveni, mělo by vše proběhnout během jednoho stání u soudu).

Sporný rozvod

Pokud se na péči o děti a na vypořádání majetku s manželem nedohodnete, bude se jednat o tzv. rozvod se zjišťováním příčin rozvratu. V takovém případě se celé řízení pravděpodobně protáhne a bude pro vás také finančně nákladnější. Soud totiž bude zjišťovat nejen příčiny rozvratu manželství, ale také provádět dokazování.

Kolik vás bude rozvod stát?

Rozvod manželství je psychicky velmi náročný proces a určitě bychom vám doporučili se vždy alespoň na základním postupu poradit s právníkem. Pokud byste si chtěli veškeré dokumenty obstarat sami, musíte zaplatit min. soudní poplatek ve výši 2 000 Kč. Žádost o rozvod je však vždy dobré alespoň zkonzultovat s advokátem.

Pokud si však nejste s postupem jisti, určitě se raději obraťte na advokáta specializujícího se na oblast rodinného práva.

Nesporný rozvod vás bude stát od 7 000 Kč (jednotlivé služby a ceny se liší dle požadovaných dokumentů či navazujícího zastoupení u soudu advokátem).

Sporný rozvod se poté pohybuje od 10 000 Kč (znovu dle požadovaných dokumentů či navazujícího zastoupení u soudu advokátem).

Pokud potřebujete rychlou radu právníka, využijte právní poradnu Verdikto. Odpověď advokáta obdržíte do 24 hodin.

S jakým typem dotazů jsme již pomohli tisícům klientů si můžete přečíst na našem blogu. Vedle odborných článků na nejrůznější témata na blogu naleznete také reálné situace, kterými se naši advokáti v právní poradně Verdikto zabývali.

Přidat komentář

Vyplňte prosím Váš komentář
Vyplňte prosím své jméno

Nejčtenější články

Nejnovější články

Další články